Je čas vrátit se do Ria

Byli jste někdy na festivalu, který se podobal maškarnímu bálu? Na kterém jedna ze stagí je postavená vedle bazénu a přes den se tam pořádají ty nejbarevnější poolparty. Kde lidé si jedou na takové překrásné vlnce.
A všichni jsou tam usměvavý. Kde v jeden moment potkáte chodicí kokain pytlík a všechny členy Abba. No to už trošku odbočuju. Ale vážně jsem ho vloni potkala 🙂 Takové je Return to Rio. Třídenní festival, který se koná cca hodinku od Sydney v resortu Del Rio Riverside Resort.

Minulý rok mě tenhle festival absolutně dostal. Letos jsem si řekla, že pokusím mé štěstí znovu. Kontaktovala jsem organizátory. Domluvila rozhovor s Ricky Cooper. A teď už zbývá jen najít ten správný kostým a vzhůru do Ria.

Ahoj Ricky,

Takže pojďme rovnou k věci a to k line-upu pro tento rok. Podařilo se ti zabookovat zajímavá jména, mého oblíbeného Sebastien Leger, ale když se zeptám tebe, kdo je tvůj nejoblíbenější dj z letošního line-upu?
To je těžké, mám jich oblíbených hned několik a taky u mě vždycky záleží na náladě, koho si chci poslechnout. Ale když bych si musel vybrat jen jednoho, tak asi Acid Pauli. Na něho se těším moc.

Co bys  nám doporučil jako must see (co musíme vidět) pro tento víkend?
Doporučím sebe s Mark Craven, protože připravuje něco speciálního … 🙂

Do Austrálie cesta dlouhá, zajímalo by mě, jestli ti někdo někdy řekl, že kvůli tak dlouhému letu nedorazí?
Je docela spousta djs co hrají v páru a stane se, že na tour do Austrálie doletí jen jeden s tím, že ten druhý prostě nechce letět, že je to daleko. Ale nebudu jmenovat 🙂

A co djské rider? (požadavky ze strany dj) S jakým nejšílenějším požadavkem jsi se někdy setkal?
No, letos nás jeden dj požádal o 8 párů ponožek 🙂

Jaká část festivalu je pro tebe nejzajímavější?
Myslím, že nedělní závěrečný set. Vždycky cítím takovou zvláštní úlevu. Práce je hotová. A já konečně můžu začít relaxovat a užívat si.

Return to Rio, je třídenní festival, začíná se v pátek odpoledne a končí v neděli v noci.

Mohl by jsi nám říct, co je tvojí náplní práce první den festivalu, jak ten první den vypadá?
Většinou nemůžu spát. To všechen ten adrenalin a nervozita, takže v den festivalu jsem většinou vzhůru brzy ráno. No a pak, před tím než všichni přijedou si jdu zaplavat, nebo spíš ponořit se do bazénu 🙂 První den před otevřením festivalu se vždy potkávám se svými business partnery, policii, záchrannou službou, s lidma co vedou resort (kde se festival koná) a klíčovými zaměstnanci. Po té, co oficiálně otevřeme, nastane ten pravý fičák. Asi bych mojí práci v době festivalu přirovnal k obrovské kouli, co se valí z kopce, nemůžeš jí zastavit, jen navigovat a vést jak nejlépe umíš.

A když se stane něco nepředvídatelného?
Snažíme se s naším skvělým týmem těmto situacím předcházet. Jak se to říká? Snažíme se uhasit každý oheň, ze kterého může vzniknout požár. Mám fakt skvělý tým a můžu říct, že se nám zatím daří.

Dělat v hudebním průmyslu, je práce na 24/7, je nějaká rada co by jsi chtěl dát lidem, co se do ní snaží proniknout?
Asi zůstat vášnivý, vědět co chtít, být pracovitý, laskavý a milý k lidem kolem sebe. A oni si vás pak sami do týmu vyberou.

Sydney má přezdívku “nanny state” nanny v překladu znamená chůva. Ale asi si nepředstavujete Marry Popins 🙂 Vláda New South Wells je pěkná mrška chůva. Spíše než chůva já osobně bych jí nazvala macechou. A jak se to projevuje? A souvisí s party a festivaly? Právě že hodně. V NSW platí tzn. lookout laws – znamená to, že vláda nařizuje v kolik máte zavřít klub, party a od kdy do kdy prodávat alkohol. Takže v reálu to vypadá tak, že kluby ve městě, neboli na území lockout, se zavírají úderem 1 hodiny ranní. Některé ve 2 ráno. Záleží jak jste daleko od centra atd atd atd ..  Takže pokud se do t doby nedostanete dovnitř klubu máte smolíka. 

Takže Sydney lockout laws. Co si mysliš, jak moc ovlivnila lockout laws noční život v Sydney? 
Lockout laws způsobil tolik nezvratných škod, že až škoda mluvit. Dobrou zprávou je, že se vláda konečně probudila a zakon ruší. Otázkou, ale je jak znovu vybudovat noční život zpátky k jeho bývalé slávě. A jak si do budoucna Sydney bude stát se soupeři jako Melbourne (kde není žádný lockout law) a jinými městy ve světě. Bude to asi běh na dlouhou trať.

Jenže s lockout law to nekončí. NSW vláda si připravila další překvápko, na jaře v roce 2019 si posvítila na hudební festivaly. Stalo se tak po té co na hudebním festivalu Defqon.1 zemřeli dva lidé na předávkování drog. Z ničeho nic tu byl nový zákon, který nařizoval zakoupení licence na pořádání festivalů. Licence, kterou si navrhnul sám stát a díky které má absolutní kontrolu nad pořádáním festivalu. A na kolik taková sranda přijde? Něco kolem 200 000 AUD. Asi netřeba psát, že to některé festivaly položilo, spousta jich byla zrušena, nebo rázem přestěhovaná do jiného státu.

V Sydney na tohle konto vznikla petice a následný protest – Don’t kill live music (Nezabíjejte živou hudbu) 

A mě zajímá, jestli jsi se tohohle protestu zůčastnil? A jaký byl výsledek?
Ano, byl jsem tam. Musíme přece vládě ukázat, že nesouhlasíme. Politici jsou tady neuvěřitelně zabednění. Podle nich bychom měli chodit spát každý den se slepicemi. Je to jak bouchat hlavou proti zdi, ale my se nevzdáme, budeme bojovat a pořádat party a festivaly dál.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *