Bratři: Jsme závislí na Abletonu

Bratři jsou nový objev na české elektronické scéně. Dvojčata Jiří a Ondřej vytvořili hudební projekt, který se žánrově pohybuje mezi chytlavou taneční elektronikou, technem a ambientem.

photo by Jan Kolář

V roce 2017 vydali Bratři EP Monster a následující rok singl Manual. Od vzniku v roce 2016 odehráli velké množství koncertů a festivalů, jako je např. Beseda u Bigbítu, Povaleč nebo Colours of Ostrava. Jako support se objevili například před jmény jako Rone, Chrome Sparks, Jan Blomqvist a v březnu 2019 před Jon Hopkinsem ve Fóru Karlín.

V dubnu 2019 pak vydali singl a videoklip Monarch a zúčastnili se showcase festivalu Tallinn Music Week, kde bylo jejich vystoupení vybráno mezi deset nejlepších live acts celého festivalu. V červenci 2019 si Bratři zahráli na prestižním francouzském festivalu Chateau Perché, kde jejich vystoupení sklidilo velký úspěch. Na podzim 2019 a začátkem roku 2020 se zúčastnili showcasů jako je Nouvelle Prague, budapešťský BUSH, MENT a prestižní showcase Eurosonic.

Kdybyste se měli navzájem popsat třemi slovy, jaká by to byla?
J: live, techno, twins
O: electronic-live-act

Je něco zajímavého, co jste se za coronavirus lockdown o sobě dozvěděli? A jak jste to vůbec přečkali?
J: Většinu času jsme trávili ve studiu na tvorbě nových věcí a dojíždění pro pivo do místního pivovaru :)) Jedinou věcí, jak se v karanténě prezentovat, byl livestream. To byla pro nás uplně nová věc. Museli jsme pořídit nový gear – konktrétně zvukovku iRig.
O: My už v podstatě o sobě víme všechno. Přečkali jsme to tak, že jsme makali na věcech, na které předtím čas nebyl.

Řekněte nám něco o sobě, co vás vůbec k djingu, resp. hraní live, přivedlo?
J: Naše hraní je kompletně live – djing zatím neděláme, ale nebráníme se tomu. S bráchou jsem oba muzikanti – bubeníci. Prošli jsme si mnoha kapelami a žánry. V hudební branži se pohybujeme dlouho dobu a oba máme vystudovanou kontzervatoř. Vždycky jsme ale milovali synťáky a zvuk elektroniky, takže postupem času se naše cesty spojily a řekli jsme si, že je na čase udělat něco společně. Myslím, že je to asi 4 roky, co vznikli Bratři.
O: K tomu nemusím nic dodávat ☺

Jste bráchové, říkáte si Bratři, tohle zrovna není to nejsnadnější djské jméno na vyslovení pro zahraniční bookingy. Neměli jste s tím jménem problém?
J: Jsme jediná země na světě co má písmeno Ř, což nám přijde zajímavé a rádi se tím prezentujeme. Nejhorší je, když si česká kapela “hraje” na zahraniční. V cizině jsme Bratri a zatím s tim problém nebyl.
O: Osobně v tom názvu také nevidím problém.

Kdo vás hudebně ovlivňuje?
J: Rodhad, Moderat, Modeselektor, Bicep, Stephan Bodzin, Fjaak. Hodně nás baví umělci, kteří se prezentují live.
O: Za mě určitě doplním Kangding Ray, WooYork, Jon Hopkins, Fadi Mohem, Lapalux a Benjamin Damage.

Bratři live from their studio (Awesome Soundwave Presents)

Jak vypadá vaše studiové vybavení? Jaký software nebo hardware k produkci používáte?
J: Jsme závislí na Abletonu 🙂 veškerá naše produkce ve studiu i při live hraní je založená na něm. Jako zvukovku používáme RME Fireface UCX, což je naprostý držák. Nezbytnou součástí naší  live performance je dále DaveSmith Instruments Mopho, ze kterého jedeme bassline, MakeNoise 0coast na různé sekvence, k tomu Ableton, který používáme na efekty  a předpřipravené loopy a motivy. Při práci ve studiu pak používáme Juno 106 a hodně zvuků vzniká z modulárního synťáku – Mutable Instruments, Noise Engineering, Erica synths nebo 4MS.
O: Dodám ještě kontrolery Akai APC MK2, LPD8, Maschine, Arturia Beatstep Pro

V roce 2017 jste vydali první EP, jak dlouho jste na tomto EP pracovali?
J: To už je dávná historie. Myslím, že jsme to dávali dohromady tak rok. Bylo to takové hledání, jak se zvukově prezentovat.
O: 1 rok.

Vaše releasy Monster, Manual, Monarch, všechny začínají na písmeno M. Bude váš další release začínat také M?
J: Myslím, že nějaké eMka tam ještě budou 🙂
O: Myslím, že to je náhoda. 

Kde se vám letos hrálo zatím nejlépe?
J: No letos toho mělo být hodně a nakonec jsme museli 90% hraní přesunout nebo úplně zrušit. Ale myslím, že dobré hraní bylo na Eurosonicu v Groningenu nebo v Lublani. 
O: Příští rok bude, doufejme, lepší než tento…

Jaké jsou vaše plány do konce roku 2020? Chystáte třeba nějakou tour?J: Na podzim je toho celkem hodně, máme domluvené nějaké hraní po Evropě, tak se těšíme. Baví nás cestování, tak snad nebude zase lockdown.
O: Chystáme se vydat novou muziku, na který děláme v podstatě už 2 roky! Pak samozřejmě koncerty.

A na závěr

Ranní ptáče nebo sova?
J: No asi ranní ptáče 🙂
O: Sova

Zpíváte si v autě?
J: Vůbec ne
O: Ne.

Za co jste se jako děti převlékali na karnevalu?
J: Já snad na karnevalu nikdy nebyl 😀
O: Nebyl jsem, ale jinak bych šel za veverku.

A jakou nejšílenější věc jste v životě udělali?
J: To se nedá veřejně prezentovat 🙂
O: Bez komentáře 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *