UNITED LIVE RADIO, UNIKÁTNÍ PROJEKT HUDEBNÍCH PROMOTÉRŮ, PROPOJUJE HUDEBNÍ KOMUNITU

Dva týdny, právě to stačilo ke spojení předních českých festivalů, hudebních promotérů, klubů a hal, kteří společně vytvořili nekomerční internetovou stanici United Live Radio. Cíl stanice je jediný – propojit fanoušky, kterým chybí živá hudba, s organizátory koncertů a akcí, kteří počítají minuty do doby, než začnou být opět aktivní.
Díky zkušeným hudebním dramaturgům se rádio může chlubit různorodými (nejen) hudebními pořady. Podařilo se tak vytvořit úplně první a naprosto unikátní projekt, který spojuje celou hudební komunitu. Do projektu je momentálně zapojeno 22 festivalů a hudebních promotérů napříč hudebním spektrem i republikou. Na své si tedy přijdou fanoušci jazzu, hiphopu, metalu, ale i klasické hudby. Na vlny United Live Radio se mohou posluchači naladit na stránkách www.unitedliveradio.cz.

Fource Entertainment vozí do Prahy i jiných českých měst největší hvězdy i začínající umělce – aktuální pandemie si ale nevybírá, zavřely malé kluby i haly. Prostřednictvím United Live Radio můžeme některé zážitky alespoň zprostředkovat – třeba hodinkou postavenou z aktuálních setlistů Jamese Blakea či Nicka Cavea – a společně se těšit, až se znovu potkáme na koncertech,“ říká o zapojení se do United Live Radia Viktor Palák za Fource Enternatainment. Díky nim se posluchači mohli z pohodlí svých domovů přenést na koncert Jamese Blakea, další koncerty je ještě čekají. 

Festival Pražské jaro se letos alternativně přesouvá do online prostoru. Na jaký koncert se mají posluchači naladit a co určitě nevynechat doporučí na United Live Radio ředitel Pražského jara Roman Bělor: „Všechny koncerty bude možné bezplatně sledovat na webových stránkách www.festival.cz. Těšíme, že se o zážitek z klasické hudby budeme moci podělit i s posluchači projektu United Live Radio.“

Nejde ovšem pouze o koncerty a neutichající multižánrové playlisty, co si posluchači mohou pustit. United Live Radio připravuje i vlastní pořady. Za jedním z nich stojí i festival Beats for Love. „Jsme moc rádi, že vznikl projekt United Live Radio. V dnešní složité době je to pro nás i ostatní další možný kanál, jak být ve spojení se svými fanoušky a to je skvělé. Aktuálně v našem týmu  připravujeme vlastní pořad o taneční hudbě a věříme že bude mít širokou posluchačskou základnu, stejně jako celé United Live Radio!“
Říká o projektu ředitel festivalu Beats for Love Kamil Rudolf. 

Beats for love

Vlastní pořady mají například i festivaly JazzFestBrno nebo Struny podzimu. „JazzFestBrno připravuje přibližně hodinový blok, v němž se posluchači dozvědí poslední novinky k letošnímu ročníku, který měl probíhat od 15. března do 9. června. Poté bude následovat playlist složený ze skladeb umělců, které jsme měli na festivalu v průběhu jara přivítat. S některými z nich už máme vyjednané náhradní termíny – i o těch budeme v pořadu informovat. Zároveň jednáme o možnosti odvysílat některé ze záznamů koncertů z předešlých ročníků. Díky dlouholeté spolupráci s Českým rozhlasem máme k dispozici bohatý archivu,” popisuje své zapojení do projektu United Live Radio umělecký ředitel festivalu JazzFestBrno Vilém Spilka. Zakladatel a prezident festivalu Struny podzimu Marek Vrabec k formě zapojení do projektu říká, že festival chystá přibližně hodinový pořad, který nabídne retrospektivní hudební exkurzi do již třiadvacetileté historie festivalu. „Jak už je pro Struny podzimu typické, můžou se posluchači těšit na pestrý mix klasiky, soudobé vážné hudby, jazzu, hip-hopu, elektroniky i dalších žánrů,“ uzavírá. 

Na prázdniny – alespoň na ty Folkové – posluchače naladí pořad festivalu Folkových prázdnin. „V době, kdy se živá kultura přesouvá nuceně k jiným formám kontaktu s posluchači a diváky, vítáme možnost zapojení našeho festivalu do projektu United Live Radia. Připravujeme pořad, jehož cílem bude seznámit posluchače s hudbou, která k Folkovým prázdninám patří. Vybíráme skladby z loňského festivalového ročníku. Uslyšíte zahraniční i domácí interprety, ale také ukázky jedinečných hudebních projektů, které vytvořili umělci přímo pro koncert na Folkových prázdninách. A věříme, že veškeré aktivity rádia zpříjemní čekání na neopakovatelné hudební zážitky všech zapojených festivalů,“ říká za festival Zuzana Valová.

Dlouhé chvíle v karanténě si díky festivalu Let It Roll a Štěrkovna Open Music mohou posluchači zkrátit třeba tancem. „Jsme stále pozitivní a věříme, že se festival Let It Roll letos uskuteční. Rádi jsme spojili síly s United Live, abychom přinesli posluchačům pravidelně vymazlenou selekci setů headlinerů minulých ročníků festivalu. Některé z nich nebyly v minulosti vůbec zveřejněné, takže to bude částečně i exkluzivní záležitost. Těšíme se na léto, pojďme ho společně vyhecovat!“ Vyzývá festival Let It Roll. S čím na rádio přichází festival Štěrkovna Open Music popisuje Matěj Ostárek. „Za nás jsme chtěli vybrat to nejlepší, co se nám podařilo, a proto odvysíláme live záznam koncertu Symphonic Dance Music z Ostravar Arény. Symphonic Dance Music je unikátní spojení DJ a symfonického orchestru. Muzikanti hrají ve speciálních aranžích od Honzy Lstibůrka skladby například od Fatboy Slim či Prodigy. První uvedení bylo v létě 2019 u nás na festivalu a byl to neuvěřitelný příval energie a emocí! Doufáme, že zážitek z tohoto projektu si budou moci posluchači užít také naživo v rámci dalších festivalů.“

Let it roll

S povzbuzujícími slovy se k United Live Radio připojil například festival Open Air Přeštěnice. „Osobně vítám aktivitu projektu ULR a vnímám ho jako zajímavý hudební počin v této naprosto výjimečně podivné době. Prostřednictvím rádia bychom rádi představili nejen náš festival, ale také zajímavé skupiny, které na něm měly vystoupit,“ říka za festival Josef Kašpar. K němu se přidává i ředitelka Sázavafestu Andrea Zdrasová: „Chtěla bych poděkovat, že vůbec toto rádio vzniklo a Sázavafest může být jeho součástí. Věřím, že rádio zvedne všem náladu v této těžké situaci a brzy se všichni potkáme na pódiích, festivalech a dalších skvělých akcí.”

Radio United Live je projekt založený na spolupráci všech, kteří jsou jakýmkoli způsobem zapojeni do hudební živé kultury a kteří se chtějí podílet na tomto komunálním projektu. Jmenovitě jsou v tuto chvíli do projektu zapojeni Beats for Love, Benátská noc, Blues Alive, Brutal Assault, JazzFestBrno, Folklórní léto, Festival Svojšice, Let It Roll, Metronome Prague, Open Air musicfest Přeštěnice, Pražské jaro, Respect Festival, Slovácké léto, Struny podzimu, Štěrkovna Open Music, United Islands, Forum Karlín, Fource Entertainment, Joe’s Garage, Live Nation, Obscure Promotion, 10:15 Entertainment a další se stále přidávají.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *