První track, který jsem na veřejnosti zahrál, byl Blind od skupiny Korn, vzpomíná DJ Quiks

Již tento pátek 27. května se na brněnském Dominikánském náměstí uskuteční první letošní open air akce v ulicích města, která probíhá pod záštitou Exit Events, zvaná Exit on the street. Tato akce bude nejen jakýmsi symbolickým zahájením letní sezóny, ale současně půjde i o oslavu dvou jubileí rezidenta klubu Exit, DJe Quikse – jednak jeho narozenin, ale také i jeho výročí za DJským pultem. A při této příležitosti jsem ho podrobila menšímu výslechu.

Therry_Tess: Začneme pěkně od začátku. Vzpomeneš si ještě na ten moment, kdy sis poprvé řekl, že bys chtěl stát na té druhé straně DJského pultu?

DJ Quiks: Předem Ti, Terezko, chci poděkovat za možnost tento rozhovor pro rave.cz uskutečnit a moct tak zavzpomínat na staré dobré časy 🙏🏻
Poprvé mne to, že bych rád reprodukoval hudbu, napadlo asi na legendárním FAN FAVORITU, kde v té době hráli DJs jako Folteen, Silent, Fake May aka Téháč, Lin-Hi a další legendy a my jako omladina jsme se se Sonym Vegou chodili na tyhle akce bavit.
Slovo dalo slovo a začali jsme původní generaci DJs pomalu nahrazovat, protože kluci začali být více známí a měli lepší kšefty v centru města. Každopádně my jsme hráli regulérní metalotéku 😀
Slipknot, Korn, Pantera, Sepultura, Deftones a x dalších luxusních kapel.

Dnes slavíš úctyhodných 20 let na scéně. Jaké byly Tvoje začátky? Vzpomeneš si na první tracky, které jsi lidem servíroval? A pustíš si i dnes muziku ze svých začátků?

První track, který jsem naservíroval lidem? Nezapomenutelný Blind od Korn! To nejde zapomenout! Bylo mi v té době čerstých 20 😀

Kdybys dnes potkal sám sebe před 20 lety za mixem, co by sis poradil? Před čím bys sám sebe varoval?

Asi nic, za mixem jsem zažil skvělé chvíle. I když.. možná to, že to, že mladej kluk vyletí a hraje najednou pro 500-1000 lidí ještě neznamená, že je druhej Tiesto, ale pořád jen kluk, co má strašně dlouhou cestu před sebou, pokud chce něco dokázat. Pokora je na místě, ale je hodně těžké nepodlehnout tomu kouzlu slávy, pokud nemáš životní zkušenosti.

Převážná většina DJů se postupem času hudebně někam posouvá, profiluje se. Odkud a kam jsi se hudebně posunul Ty?

Ano, každý DJ se časem někam posouvá. My to se Sonáčem pochopili díky Lin-Himu a Téháčovi, díky kterým jsme poznali hudbu Chemical Brothers, Prodigy, Underworld, ale třeba i Jeffa Milse. Dopado to tak, že se koupily Omnitronic gramce, desky a to pro nás byla ta nejlepší škola. A jednoho dne tomu náhoda chtěla, že jsem se za mixem potkal s Hydrophonicem, kterému bylo tehdy necelých 18 let a hned se z nás stali kamarádi! Tohle prostě nevymyslíš 😀

A jak se podle Tebe za ta léta změnila klubová a taneční scéna u nás? Jak tu dnešní hodnotíš?

Klubovka byla hodně dlouho konzerva o pár promotérech a pár DJs, občas přišel s něčím novým již zmíněný Hydro, který se tomu dlouho věnoval a pořádal legendární mejdany, popřípadě Fléda, ale osobně si myslím, že ten největší zlom přišel až v okamžiku, kdy se otevřel klub Exit. Ondra s Patrikem začali vozit hodně zajímavá jména, vybudovali sobě i klubu jméno, komunitu, začalo se dařit a hlavně – kluci to prostě dělat umí!

Jaký názor máš na ten náš „český píseček“? Myslím tím příležitosti ke hraní, férový přístup promotérů a organizátorů akcí k sobě navzájem a vztahy v tomto světě obecně?

Já si myslím, že ty správné příležitosti pro ty správné lidi jsou. Pokud je neznámý DJ schopný do klubu přítáhnout 200+ lidí stejně jako dlouholeté stálice na scéně, pak ho promotéři a majitelé klubů budou chtít na své akce bookovat, stejně jako ho i královsky zaplatit.

Jaké aspekty jsou podle Tvého názoru u DJe ty nejdůležitější? Co musí a co naopak nesmí DJ mít?

DJ by neměl na sílu do lidi tlačit hudbu jen podle sebe, ale měl by se dostat na jejich vlnu, mít ten pověstný šestý smysl a vycítit, co, kdy a jak do lidí pustit. A hlavně musí být originální! S tím se ale buďto už narodíš nebo ne, nejsou to věci, co by se daly naučit.
A co by DJ neměl mít? No… já sám jsem dělal věci, co by DJ dělat neměl, takže… Jak zní další otázka…? 😀

Tvých 20 let, co se na scéně pohybuješ, se dnes rovná v mnoha případech věku návštěvníků spousty akcí. Myslíš, že dnešní mladá generace clubberů dokáže ocenit, ba co víc, hlavně poznat kvalitní produkci a oddělit tak zrno od plev?

Mladá generace si podle mě postupem času najde cestu za kvalitou, ale musí na to mít čas. Jak řekl božký Kárl – děkujme za EDM… cestu si za námi najdou.

Určitě jsi za ty roky nasbíral spoustu poznatků a zkušeností. Neláká Tě jejich předávání nebo dělení se o ně s dalšími generacemi DJů?

Neměl jsem zatím tu možnost, ale vždy rád podpořím mladýho kluka, co má talent a řeknu mu „tak tohle bylo super!“ Když to ode mne vezme jako podporu, budu rád.

Míváš před hraním trému? A pokud ano, máš nějaký trik nebo rituál, jak se jí zbavit?

Trému asi ne, i když teď budu mít na Dominiku prime time. A rituál? Asi nějaký dobrý drink, kolem sebe lidi, co mám rád, správnej mix a pak už člověk vnímá jen muziku.

Kdybys měl možnost výběru, s kým bys rád sdílel jedno podium v B2B setu?

Je velmi těžké vybrat jen jedno jméno, těch DJs, kteří mají můj respekt, kteří mě ovlivnili a se kterými bych si rád zahrál je strašně moc. Každopádně mít tu možnost hrát alespoň s jedním z nich… to je sen!

Které momenty bys označil jako nejvýznamnější milníky ve Tvé DJské kariéře?

Nejde o milníky, ale spíš o akce, o zážitky a momenty, kdy mi šla fakt husí kůže po zádech, to je ten nejlepší pocit, co DJ může zažít!

Jak se díváš na svých uplynulých 20 let na scéně? Dalo by se říct, že jsi s tím, kde dnes co se týče hraní jsi, spokojený?

To asi ne, ale beru to jinak. Za svou kariéru jsem potkal a poznal lidi, které dnes již můžu nazývat mými přáteli a spoustu zajímavých osobností, které bych, kdybych nebyl DJ, nejspíš nikdy nepotkal a za to jsem vděčný a vážím si toho.

Za mixem jsi strávil téměř polovinu života. Dokážeš si vůbec představit svůj další život bez hraní?

Všechno má svůj začátek, ale i konec. Říká se „jednou DJ, navždy DJ“. Pokud bych takové rozhodnutí udělal, udělal bych ho napořád a to je sakra těžký…!


Již tento pátek vám k tanci a k poslechu od 17 hodin na Dominikánském náměstí a od 22 hodin na plynule navazující afterparty v klubu Exit zahrají spolu s DJem Quiksem také Duncan Grey, Arco, Marcel De Valerio, Lahvisz & Cerevatov, Sony Vega a Dazy. Těšíme se! 💜

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *