DJ Killer: Kvalitní hudba se vrací

Po delší době jsem si udělal čas a pokecal si s kamarádem, promotérem a Djem Honzou Kohlerem alias DJem Killerem, který je znám zejména jako propagátor stylů acid a rave a autor akcí „Rave Nation“ nebo „90s Time Travel Rave“. Co je u Honzy nového se dozvíš v našem rozhovoru.

Čau Honzo, ze startu se zeptám jak se aktuálně máš a jak si trávil poslední měsíce?

Ahoj Langy, díky za pozvání, mám se fajn, poslední měsíce jsem trávil spíš s rodinou a pracovně a všechno je to samozřejmě adekvátní trochu nejisté situaci a atmosféře, která se odráží i na hudební scéně. Ale vůbec si nestěžuju.

U českého publika jsi v poslední době stále úspěšnějším Djem. V první čtvrtině letošního roku jsi se umístil na 2 . místě v Czech Trance Awards, hlavní kategorii DJ roku 2020 a máš za sebou i druhé vydání úspěšné párty „Rave on The Beach“. Jak tyto úspěchy hodnotíš ty sám?

Ano, trochu překvapivě jsem se umístil na druhém místě v trance anketě, přitom trance je v mých setech zastoupen spíš jeho tvrdšími odnožemi jako acid trance, hard trance nebo rave. Já si myslím, že to je hlavně ze dvou důvodů. Aktuální techno i trance sound je celkem pomalý, tempo se pohybuje někde kolem 120-130 bpm. Ti, kdo zažili opravdu živelné akce na začátku milénia nebo dokonce v devadesátkách, tak jim to často přijde jako utahané, nuda.. proto když se třeba i taková akce proloží mým setem, který začíná kolem 145 bpm a graduje i na 180, tak je to prostě příjemná změna, kolikrát vidím, jak se publikum jakoby probudí, ožije, rychlejší tempo a ostřejší odnože trance nebo techna jsou prostě vítané. Druhým důvodem je určitě hraní z vinylů, v poslední době jsou reakce lidí na hraní z desek stále pozitivnější, tak rádi vidí desku na gramci, obzvlášť na party, kde jsem třeba jediný vinylista.. Takže asi proto pro mě hlasovalo dost lidí, pro mě je to důkaz, že vinyly a rychlejší, rozmanité sety jsou pořád ta správná cesta. Ještě jednou díky všem! Rave on the beach měla být původně mnohem větší akce, která se měla jmenovat 90s Rave on the beach, měl jsem už zabookovaná jména jako Da Hool, Jam El Mar, jednali jsme s Hardfloor, Ravers Nature.. měla to být akce festivalového typu, která navazuje na 90s Time Travel Rave, bohužel pak přišel covid a od té doby se zatím nechci pouštět do větších eventů. Takže jsme z toho udělali menší akci na krásném místě – v Beach Parku Mlékojedy, kam zveme špičky české techno scény, jako jsou Lucca, Ladida, Orbith.. a doplňuje ji Rave Nation crew, takže vždycky zazní mnoho stylů – od trance přes techno, acid, rave, psytrance.. určitě bude příští rok třetí pokračování, už teď se těším!

DJ Killer

Tví fanoušci vědí, že patříš mezi milovníky desek a tvá vystoupení jsou o hraní z vinylu. Jaké má DJ Killer plány do budoucna?

Pro mě jsou vinyly jediná možnost, vyrostl jsem na jasném pravidlu, že DJs hrají z vinylů a z playerů hrají pouštěči. I po těch letech se v tomhle podle mě moc nezměnilo. Dokonce si myslím, že s nástupem digitálů a odklonem od vinylu, který ve velkém začal kolem roku 2005, to šlo s kvalitou hudby trochu z kopce. Třeba CJ Bolland nebo Jamie Bissmire mi vysvětlovali, že pro ně je jednodušší vzít USB než tahat bag, že s gramofony bývá víc technických problémů atd, ale pak si vždycky vzpomenu na Marushu, drobnou dámu, která si ten bag s úsměvem vždycky ráda táhne a nikdy to nezmění. Fakt je ale ten, že většina velkých jmen zahraje už opravdu jen z playerů, takže to řešíme kombinací gramců a playerů.

Co se týká plánů do budoucna, chtěl bych tuto příležitost využít k oznámení projektu nebo spíš vystoupení, které plánujeme společně s Alešem Gehringerem alias DJ Orbithem. Vloni jsem totiž po něm hrál svůj rave set při výročí 20 let na scéně, Alešovi se to líbilo a zjistili jsme, že oba v jádru jedeme na stejné rave vlně, že on taky začínal na této hudbě a má spoustu takových desek. Dohodli jsme se tedy na speciálním vystoupení Orbith B2B Killer, kdy společně zahrajeme early rave vinyl set. Jsem za to moc rád, bude to určitě příjemná změna a beru to jako šanci opět trochu víc zviditelnit rave hudbu, o což se už dlouho snažím. Asi to nejspíš proběhne na Rave on the beach 3 v Mlékojedech.

Marusha a DJ Killer

V jednom rozhovoru před 14 lety jsi se vyjádřil dost kriticky o stavu české techno scény. Jak to vidiš dnes s odstupem času?

Tehdy jsem kritizoval to, že se pořád všude hraje jen monotónní techno nebo minimal a moc se u nás nehrají styly jako acid nebo hardstyle. To jsem ještě netušil, že scénu teprve čeká sešup.. podle mě pak začala docela krize, playery skoro vytlačily gramce z akcí, trance se začal transformovat do edm a všechno hrozně zpomalilo. Přišlo mi, že to nejlepší v elektronické hudbě už vzniklo a že kvalitní melodická hudba jde pomalu do undergroundu. Hodně lidí to tak asi vidí dodnes, já jsem v tomhle ale pozitivní. Myslím, že se kvalitní hudba vrací, i když třeba nové techno zní trochu jinak, vychází zase spousta dobrých věcí na deskách, největší trance legendy zase občas produkují i trance a hlavně – v setech největších současných techno hvězd konečně slyšíme více stylů a kombinace starých a nových věcí, přijde mi, že se konečně do setů dostává rozmanitost a energie, začínají padat ty dogmata o tom, že v techno setu se přece musí hrát jen techno.

Tím jsi mi nahrál na další dotaz. Při poslechu některých nových setů současných top techno DJs mi přijde, že začínají dělat to, co jsi razil už před 20 lety, začíná se kombinovat techno, trance, někdy i hardcore. Dá se říct, že jsi měl tuhle vizi už tenktát a velcí DJs začínají dělat to, co děláš ty už dávno?

Nedávno jsem poslouchal nějaké sety od Amelie Lens, Charlotte de Witte, Niny Kraviz nebo Perc a s velkým potěšením sleduju, že už běžně mixují techno a trance, občas i něco ostřejšího a hlavně se stává velkým trendem hrát oldschool a newschool věci. Fakt je, že jsme v Rave Nation vždycky kombinovali více stylů, ještě před čtyřmi lety, když jsme dělali Marushu v Pardubicích, dost lidí na to reagovalo s údivem, že jsme měli v lineupu techno, trance, psytrance, rave a dnes už je to ve světě celkem běžná věc. Za sebe můžu říct, že nemám rád škatulky oldschool, newschool, staré techno, nové techno.. je mi to úplně jedno, jestli hraju desku z roku 1993 nebo 2021, pokud je to prostě dobrá věc s tou správnou energií, dobrá hudba boří hranice času a nějakých škatulek.. Pořád věřím, že dojde i na vizi masového návratu gramců na velké akce, je to jen otázka času, uvidíš 🙂

Otázka na závěr: Proč vlastně Killer?

No je to úplně v kontrastu s tím, že jsem absolutní pacifista, ale moje příjmení se čte skoro stejně a hlavně tento nick mi vymyslel v roce 1999 nejlepší kamarád, který zanedlouho bohužel tragicky odešel, takže to používám dodnes. A možná i proto, že tempo na konci mých setů je někdy vražedné 🙂

Honzi, díky za rozhovor a brzy se snad někde uvidíme .-)

DJe Killera si můžete poslechnout třeba na akci BPM KAMIKAZE 01.10.2021 v klubu Ponorka v Pardubicích. Zatím si můžete poslechnout jedno z jeho zahraničních vystoupení v sousedním Německu.

DJ Killer – live@90er Party, 16.02.2019, Rostock, DE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *