myslím, že "škodlívé" složení mléka už není jediná věc, nad kterou by se měl člověk zamyslet..v dnešní době je chov krav na jiné úrovni-podávají se plošně antibiotika(která jsou pak obsažena i v mléce)a hormony (nevím jak v ČR, ale např. v USA běžná věc)..v tomto vidím pozitivní roli EU, která dbá na to, aby potraviny nebyly v důsledku pro člověka škodlivé a aby se ani při jejich produkci nepoužívaly nebezpečné látky-např. zákaz podávání nebezpečných hormonů kravám..
př.(psal jsem na toto téma seminárku-a některé informace mě dost znepokojily):
je to vytrženo z popisu nadnárodního koncernu Monsanto(který funguje i v ČR, sídlo v Brně) a jejich činosti a politice, negativa " 2, Výroba růstového hormonu pro hovězí dobytek rBGH(recombinant Bovine Growt Hormon), který se prodává pod komerčním označením Posilac. Tento hormon se injekčně vstřikuje kravám do těla, aby se jim zvýšila produkce mléka. Monsanto začalo prodávat tento GM hormon v roce 1994, když ho rok předtím schválila americká agentura pro potraviny FDA. EU na základě studie z března 1999 prodej tohoto hormonu zakázala vzhledem k riziku onemocnění rakoviny prsu a prostaty.
Firma si najala PR agenturu na kampaň proti odpůrcům GM hormonu. Tato agentura pak založila organizaci National Dairy Board (Nár. mléčná rada), která používání hormonu veřejně propaguje! Pro zlepšení prodeje byl také změněn název rBGH a přešlo se k pojmu laické veřejnosti méně srozumitelnému: hovězí somatotropin (Bovine somatotropin, BST)► výsledkem je, že tento hormon používá necelých 10% amerických zemědělců"
tím nechci pití mléka odsuzovat, já ho sám piju-v kafi

, někdy kakao...myslím, že když to člověk nepřehání, tak pití mléka nemá vyloženě negativní účinky na fungování organismu...