Martin Gredner vzkřísil legendární House Factory

Ostravský FM éter na konci roku obohatilo nově vzniklé Fresh radio s frekvencí 103,6 FM, které si samozřejmě můžete pustit i na internetu na jeho domovské stránce freshradio.cz. Součástí jeho týmu je i Martin Gredner, s kterým se po delší době vrací legendární pořad House Factory s vysílacím časem každý lichý čtvrtek od 19 hodin. V následujím krátkém rozhovoru se o tom všem dozvíme víc.

Vyrys: Martine, kdo a co vlastně stojí za vznikem rádia?

Martin Gredner: Za vznikem rádia stojí Ondřej Tureček, bývalý člen rádia Helax. A pak především chuť obnovit na severní Moravě funkční FM rádio s aktuální taneční muzikou. Přál bych si existenci více takových projektů v Česku.

Mohl bys přiblížit vizi tohoto rádia a jeho hudební zaměření?

Vizí je určitě dostat rádio „pod kůži“ nejen mladé generaci. Je jasné, že taneční muzika je tady od konce 80. let, takže jej může poslouchat i současná generace 50+. Předpokládám, že vedení rádia plánuje i aktivity mimo studio, což by nejlépe potvrdili šéfové rádia Ondra Tureček a Lumír Mořkovský.

Co tě vedlo se znovu vrátit k moderování pořadu House Factory?

Nečekaná nabídka právě Ondry Turečka. Tímto mu ještě jednou díky za možnost. Možnost něco hezkého sdělit posluchačům prostřednictvím muziky. A pořad House Factory byl a doufám, že stále bude zdroj potěšení z dobré muziky a dobré atmosféry. Do studia jdu (jdeme) s tímto nastavením. Těšíme se a podobně se snažíme naladit i naše hosty.

Pořad se i po letech jmenuje House Factory. Dá se podle názvu očekávat, že se bude věnovat jenom housu?

Název vznikl v roce 2005. To byla doba, kde se zbytečně moc neškatulkovalo, neanalyzovalo a nedělilo na atomy. Mít ve věcech pořádek je super, ale muzika je především srdcová a emotivní záležitost. Tím chci říct, že pojmenováním „House“ se v pořadu pokryly v podstatě všechny žánry rovných beatů. House, coby otec současných sub žánrů. A v podobném duchu bude pořad veden i nadále. Posluchačům ve 180 minutách představíme špičkové představitele progressivu, klasického housu, techna a nesmíme zapomenout i na trance.

Co bude obsahem tohoto pořadu? Budou nějaké pravidelné rubriky nebo tak něco?

Kromě zmíněné muziky bude v House Factory pravidelný host, který studio navštíví buď osobně, nebo jej vyzpovídáme formou telefonního rozhovoru. Vždy jsem se snažil sehnat pro posluchače vstupenky na zajímavé akce a občas i hodnotnější ceny, takže se mohou těšit i na soutěže. Snad se časem povede obnovit i klubový brand House Factory Live, který ve Fabricu představil jména jako Blank & Jones, Hardwell, Jerome Isma-Ae nebo Kosheen.

Na webu rádia je uvedeno, že na to nebudeš ve studiu sám a bude ti dělat support Priest.

Ano. Jsem rád, že je Honza na palubě. Pořad dostane ještě vyšší kvalitu. Navíc Honza je vynikající DJ a jeho sety mě moc baví. Těším se na spolupráci!

Honzo, ty ses k této spolupráci dostal jak?

Priest: Pro mě je spolupráce s Martinem splněný sen, který jsem vlastně ani nevěděl, že mám, protože návrat House Factory nikdo vyloženě neplánoval. Podílet se na tomto pořadu, na kterém jsem hudebně vyrostl, je obrovská čest. Sám vím, ze vysílat v jednom člověku dokáže být náročné, tak jsem zkusil Martinovi napsat, jestli by se mu náhodou nehodil parťák a vlastně bylo domluveno. Moc se těším, jak se tahle spolupráce bude rozvíjet!

Martine, co je tvým cílem a co bys rádiu i House Factory přál?

Martin Gredner: Mým cílem je spokojený a obohacený posluchač. Posluchač, který zapomene na běžné starosti a pozná díky pořadu něco nového a hezkého. A třeba si udělá ve čtvrtek večer s přáteli malý večírek 🙂 Když se ohlédnu za pořadem, který vznikal v období 2006 – 2012, takové posluchače měl. Přeji si, ať je tomu tak i nadále.

Link: https://www.freshradio.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *