„Ve svých setech svou hudbu vynechávám“, říká DJ a producent Dialect

V pátek 11. listopadu vystoupí v brněnském klubu Perpetuum Michael Pullmann, veřejnosti znám pod svým uměleckým jménem Dialect. Hudební fajnšmekři vědí, že jde o mistra ve svém oboru, vynikajícího producenta v žánru techno, majitele digital labelu TMA Records s vytříbeným vkusem a skvělým smyslem pro selekci tracků a zkušeného matadora domácí undergroundové scény.

Akci si na svědomí vzal jeho kolega a kamarád, neméně zkušený a léty na scéně ošlehaný DJ C.N.B, který Dialecta při této příležitosti také vyzpovídal.

C.N.B: Zdar Michale, hrozně dlouho jsme se neviděli a o to mám větší radost, že si budu moct poslechnout skvělý techno, který hraješ i tvoříš, hezky naživo. Můžeš sám trochu naznačit, na co se lidi od Tebe mohou 11. listopadu v Perpetuu těšit?

Dialect: Ahoj Vašku, bude to už pár let, jak říkali rodiče „letí to“… Předně děkuji za pozvání. Brno i Perpetuum mám hodně rád, takže se už teď na večer těším. Co ode mě čekat? 🙂 No určitě zlomím pár stavebních jeřábů, nadrtím nějaké betonové panely a pak to všechno zapálím… Bude to stará škola, přeci jen jsem takový věčný student 🙂

Noo, to zní parádně! 🙂 Tak mě napadá – můžeme si při čtení rozhovoru někde pustit nějaký Tvůj set? Věděl bych o jednom na soundcloudu, který jsem si pustil hned několikrát… Můžeš o něm něco říct? Jak vznikl, čí je v něm hudba?

Nějaký měsíc zpátky mě oslovili Pavel a Oskar, kluci, kteří dělají Hotbox series podcasty, jestli bych pro ně také jeden natočil. Pamatuju si, že jsem v tu chvíli kupoval nějakou muziku a v duchu se smál, že se ptají ve správný čas. Kluci po mě chtěli k mixu i tracklist a ty já dávám… jakoby „nerad“… 🙂 Nakonec jsem v mixu hrál jak starý, tak ty čerstvě koupený tracky. Mám rád určitý zvuk a ten si myslím více či méně držím. Pořád mě nejvíc baví špinavější tvrdší zvuk, miluju ale i klasickej detroit, různý dubový věci, zvukový experimenty… V tom mixu jsem se snažil tohle všechno zohlednit a spojit 🙂

Linka nasazená od začátku do konce, žádný hluchý místa, žádný prvoplánový tucky, jen zvuky, zvuky a zase zvuky. Moje dcera by řekla ‘mňam‘! Btw. respekt za ten „no tracklist“! Jen ať si to člověk pěkně poslechne. 🙂 I já sám jsem s tím vždycky bojoval, nechtěl dát, ale nakonec podlehl a ke svým setům dal… Ale pojďme ke Tvé vlastní hudbě. Když budu citovat info u toho setu „he is the owner of tma-records and co-owner of transporta-records“ – pojď nám o tom něco říct a představit svou hudbu a své značky těm, kteří je zrovna teď objevují. Jak dlouho tvoříš? Uslyšíme Tvou produkci i ve Tvém setu?

Podle vyprávění máš moc šikovnou dceru… 🙂 Produkovat jsem začal někdy kolem roku 2000, o něco malinko dřív než hrát. Byl jsem kluk od počítačů a program byl dostupnější než set gramofonů… Aktuálně se věnuju už jen „TMĚ“. TMA je čistě můj digitální label, který jsem založil někdy na začátku covidu. Asi 90% muziky jsem já a zbytek jsou různé spolupráce s lidma, který mám rád, nebo do mě nějakým správným způsobem „narazí na cestě“. Rád se obklopuju různýma lidma a různýma situacema a tak jeden track je s někým, kdo má vlastní „hudební kariéru“ a druhý je se sousedem, kterýmu ukazuju kontaktní mikrofon a on se v tu chvíli změní v „dítě s hračkou“ 🙂 V DJ setu se snažím svoji muziku spíš vynechávat. Už jsem to všechno slyšel tolikrát a ještě předtím, když to vzniká… Musí to být opravdu situace, která si o to řekne a já si to dovolím a sáhnu i pro tu svoji… Stát se to může – a stává se to… 🙂

Rozumím. Hele a co vlastně znamená TMA? Jasně, vím, že tma se objevuje třeba v noci… 😀 Ale zajímá mě, čím je tma pro Tebe a jestli je tím myšlena tahle tma, nebo jestli je to třeba zkratka něčeho jiného? Mě se ten název upřímně hodně líbí, protože tmu na mejdanech máme rádi a něco mi říká, že Ty taky. 🙂

Moje TMA není zkratka. TMA je stav, kdy není světla… Přehršel všemožných temných nálad, darkness a různých nečeských názvů ve mě volala po něčem hezkém, českém, co bude a zároveň nebude temné. A ani ta nejtemnější temnota není tak černá, jako úplná tma… 🙂 Já mám rád strobo…

Když jsme u tý tmy a strobáčů, chodíš na nějaký mejdany? Čí set Tě naposledy dostal?

Vlastně nechodím. Dřív jsem říkal, že mám doma psa, když se mi nikam nechtělo… Dneska už mám doma starýho třínohýho psa a tak nemusím lhát 🙂 Volný čas trávím hlavně s ním… Nedávno jsem dostal možnost být v porotě jedné DJské soutěže a tam mě moc svým setem dostal slovenský Drakh. Výběrem tracků mi sedl ze všech nejvíc. A svým technickým umem a mixem mě vždy dostává pražskej Lopik – dlouho jsem neviděl nikoho, kdo takhle ovládá mix a gramce.

Lopik je legenda, o tom žádná! 🙂 Pomalu se dostáváme k závěru rozhovoru. Dám Ti teď možnost zvolit si jakékoliv téma, které Tě zajímá a rád bys ho okomentoval. Co to bude?

To Ti pěkně děkuji! Je tolik témat, o kterých si dokážu představit, že zrovna teď o nich potřebuji mluvit :)) A proto ze všech vyberu nějaké úplně náhodné… A to je… 🙂 Třeba tenhle vzkaz tomu, kdo nad takovýma věcma přemýšlel nebo přemýšlí: je úplně v pořádku dělat věci podle sebe. Je úplně v pořádku říct „dost, tohle už nejsem já“ nebo „s tím nesouzním“. Pojmenuj si to sám jak chceš. A dělej tu samou věc tak, jak Tebe baví ji dělat. Obzvlášť tady v tom velkým cirkusu…

Je mi to jasný. Prostě být sám sebou. Dobře, tak posledních několik otázek, prosím rychlé krátké odpovědi bez rozmýšlení 🙂 Tvá oblíbená barva? Hory nebo moře? Co jsi naposledy četl? Tvůj nejoblíbenější film? Co je rave? A díky za rozhovor!

Černá. Bazén. Pořád je někde něco napsaný… Jestli se rozzlobíme, budeme zlí. Rave? Jak kterej, jak pro koho, jak kdy. Já moc děkuju za příjemný rozhovor.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *