Surgeon, hvězda elektronického festivalu Echoes

Britský DJ a producent Anthony Child aka Surgeon bude hlavní hvězdou, již příští týden, elektronického festivalu Echoes. Tvorbu respektovaného hudebníka charakterizují temné, minimalisticky pojaté kompozice s experimentálními přesahy. Už jeho raná alba z 90. let jsou řazena k nejzásadnějším techno nahrávkám vůbec.

Rodák z britského Birminghamu začínal u techna, později se ale přeorientoval na experimentálnější odnože taneční hudby plné ruchů a šumů. Ale přesto je jeho hudba stále postavená na taneční platformě. Kromě několika studiových desek na sebe upozornil i jako zručný DJ a autor chválených kompilací.

Child představí na Flédě živě svou ceněnou aktuální tvorbu. Jde o dvojici čerstvých EP Raw Trax 1 a 2 (2019), zejména pak o dlouhohrající desku Luminosity Device (2018). „Snažil jsem se vytvořit techno album nahlížené psychedelickou optikou,“ vysvětluje pro web The Wire. Nahrávka je inspirována tibetskou Knihou mrtvých a nabízí transcendentální taneční zážitek. „Ve svém vývoji album nahlíží podstatu cesty – od pokojného smíření po temný ruch až k horečnému zúčtování a konečnému osvícení,“ vyzdvihuje desku magazín Pitchfork podobně jako třeba The Quietus.

Surgeon – Raw Trax 2 [DTR013]

Anthony Child začínal s hudbou počátkem 90. let v průmyslovém Birminghamu. Při studiích na umělecké škole tu začal hrát v jazz-rockové formaci Blim. Společně s kamarády zakládal první místní techno klub, kde začal s DJ-ingem. Od roku 1994 začal vydávat vlastní tvorbu na respektovaném labelu Downwards. Jeho tvorba později vycházela také u vydavatelství Tresor a zejména pak vlastního Dynamic Tension Records. Postupně nahrál osmičku řadových alb a nespočet EP, singlů a mixtapů. Surgeon se podepsal také pod řadu remixů a to jak v rámci techno scény (Dave Clarke, Luke Slater / PAS, Green Velvet, Hardfloor nebo Black Dog), tak i mimo ni (Thom Yorke – Radiohead, Mogwai, Faust and Coil, Moderat, Shed, Traversable Wormhole či Scuba). Child vydává také pod vlastním jménem nahrávky převážně ambientního charakteru.

Link na událost najdete zde.

Lístky kupuj zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *