Velmi si vážím toho, že mohu žít svůj sen, říká DJ EKG

Miroslav Ecker. 39ročný chalan z Nitry, kterého netřeba dlouze představovat. Za bezmála 20 let svého působení na hudební scéně na Slovensku i u nás dosáhl úspěchů, o kterých se mu ještě nedávno ani nesnilo. V současné době je na absolutním vrcholu své kariéry, ale v žádném případě neusíná na vavřínech. Stále přichází s novými, neotřelými nápady, přináší zajímavé a exkluzivní koncepty eventů a pod jeho rukama se rodí projekty, díky kterým vnáší do celé scény elektronické taneční hudby nový, svěží vítr.

Svým entuziasmem a nehasnoucí pozitivní energií doslova ‘nakazí‘ každého na potkání. Za mixem je jako doma a jeho vášní je rozdávat radost v podobě hudby, kterou servíruje lidem ať už na party, nebo v pravidelné show na rádiu slovenské Európy 2.

Již tento pátek 22. června přináší DJ EKG nový koncept své letní akce Sunset Boulevard poprvé i do České republiky, a to rovnou na brněnský hrad Špilberk a při této příležitosti jsem na něj namířila svoji zpovědní lampičku a trochu ho vyzpovídala.

Therry Tess: Ahoj Mirko! Tento rozhovor jsme se rozhodli udělat při příležitosti Tvého blížícího se vystoupení na brněnském hradě Špilberk v rámci Tvé akce zvané Sunset Boulevard. Její koncept se mně osobně velmi líbí a jsem toho názoru, že jsi s ním exkluzivně přišel v pravou chvíli, protože naše hudební scéna začínala pomalu stagnovat a chtělo to něco nového. Můžeš, prosím, koncept této akce přiblížit také našim čtenářům?

Mirko: Ahoj! Sunset Boulevard sa kreoval naozaj veľmi dlho, dokonca by som povedal, že aj 7-8 rokov. Ja som vždy chcel hrať cez deň a skúšal som to v malých podnikoch po terasách, kde sme ešte hrávali nedele z vinylov. Bola to lokálna záležitosť, kedy sme poprosili našich fellas, aby nás podporili a prišli si vypiť kávu v nedeľu. Samozrejme sa veľa ľudí hanbilo a netancovali, ale prišli, čo bolo hlavné. Nezlomilo ma to, ba práve naopak. Videl som, že to funguje vo svete, takže to bolo len otázkou času. Rozvíjali sme to v kaviarňach, aby ľudia tu deep house hudbu vnímali alespoň podvedomo. Zlom prišiel v roku 2015, kedy ma hitol Solomun na Ibize a celkovo moja prvá návšteva tohto ostrova. Vtedy som začal riešiť už otázku ako to celé spraviť. Cca v roku 2016 začali prvé debaty s UFOm (reštaurácia v Bratislave). V roku 2017 som sa vrátil z Ibizy spät domov a bol som tak nabitý energiou, že som si povedal „už je čas“. Mal som už vtedy okolo seba slušnú komunitu, ktorej som napísal iba to, že bude denný event, ale neprezradil som kde. Až na mieste som im oznámil, že to bude práve UFO. Na Ibize boli západy slnka veľmi navštevované, už vtedy ma napadol názov SUNSET BOULEVARD. A na prvý event prišlo 27 ľudí 🙂 a ostatok už je história.

Teď si Tě trošičku vyzkouším – copak víš o historii hradu Špilberk? 🙂

Viem iba to, že je to hrad z 13 stororčia, ale viac neviem 😄 Zistím v piatok 🙂

V rámci této akce jsi vystoupil mimo jné v bratislavské vyhlídkové restauraci UFO, na lodi na pobřeží chorvatské pláže Zrce, na Kežmarskom Hradě, ale především – a to již dvakrát – na největším hradě ve střední Evropě, na Spišskom Hradě. O hraní na tomto místě jsi snil dlouhých 10 let a to první vzešlo víceméně z náhody. Jak se Ti podařilo správce hradu přesvědčit, co bylo Tvým nejsilnějším argumentem, aby svolili k uskutečnění akce na tak historickém a památném místě?

Hrad bola jedna obrovská náhoda. Dal by som tu obrovský storytelling, ale urobíme to inak 🙂
Nedávno som o tom vydal film, ktorý sa volá Cestou na Hrad. Je v ňom o tomto projekte všetko do detailu povedané. Fakt si to pozriete, je to parádne dielo a zachytáva komplet príbeh a pozadie tohto eventu. Nájdete ho na Youtube.

To mohu potvrdit, film je opravdu velmi dobře zpracovaný a člověk se zkrátka chce tou cestou na Hrad vydat s Tebou. Měl jsi ale pro případ, že to nevyjde, v záloze jiné místo, na kterém by se akce mohla uskutečnit? Pokud ano, jaké?

Moja Sunset Family vie, že som k ní veľmi loajálny a že jediná varianta, ktorá existuje je hrať cez deň, inak nie. Dvakrát už som preložil dátum eventu kvôli počasiu a každý to rešpektoval. Sunset Boulevard je o slnku a jeho západe. Takže sledujem počasie, je to síce vabank, počasie je nevyspytateľné, ale moja komunita vie, že ak by to bolo naozaj zle, tak vždy nájdeme nejakú alternatívu.

Říkáš, že je to denní párty, ale jedna její ‚edice‘ se odehrála už i v noci. Spíše takový Sunrise Boulevard 😊 Byla to výjimka nebo čas od času budou tyto eventy i v noci?

Je to nový koncept, ktorý som chcel vyskúšať. Mám rád eventy na miestach, na ktoré sa ľudia na party normálne nedostanú / alebo tam party bežne nie sú – a to bolo práve UFO. Ja ten priestor milujem pre jeho  neskutočnú energiu. A Boulevard má svoj sound. Takže si hovorím prečo to neskúsiť. Len si to predstav… pod sebou máš Bratislavu, tancuješ a vidíš mesto v noci… jednoducho mágia. A vyšlo to, ľudia boli očarení 🙂

Právě jsi oznámil další Sunset Boulevard, a to opět právě v bratislavském UFU, kde odehraješ B3B set spolu s Tvými neméně známými kolegy Dominikem Gehringerem a Markem Mazagem již tuto neděli. Proč tak na poslední chvíli a proč zrovna v neděli? Přece jen to není tak úplně typický den na party 🙂

Kto povedal kedy môžu byť párty 🙂 Pre mňa už nadobúda slovo párty aj iný význam, ja tento koncept smerujem k tomu, že kedy si zmyslím, vtedy aj bude. Minulý rok to na priklad bol štvrtok. Celý Sunset je koncept stretnutia ľudí, ktorí žijú moderný life. Chceme sa na eventoch baviť, smiať sa, vychutnávať novú fresh hudbu, spoznať nové partie, ktoré majú rovnaký záujem, a tým je hudba. Sledujem to na Ibize a vo svete. Ja nechcem, aby sa ľudia na mojich eventoch rozbili, ale aby vnímali či už hudbu, alebo top prostredie okolo seba s drinkom v ruke a naozaj to funguje. Okrem toho – títo dvaja chalani sú moji super kamoši a chceli sme skúsiť aj niečo nové, počuť B3B set je zmena aj pre ľudí, takže sa veľmi tešíme na túto kombináciu.

Chystáš další exkluzivní Boulevard – 5denní festival v Chorvatsku ve spolupráci s dalším slovenským hudebním mistrem, DJ Bizzare. Odehrávat se bude v netknuté přírodě ostrova Ugljan. Nemáš z toho trochu obavy? Myslím tím obavy např. z toho, že by mohlo dojít k narušení či zdevastování tak krásného místa?

Nad týmto ani neuvažujem. Sunset Boulevard Family vníma tento koncept ako veľmi slušný a ja mám tiež svoje morálne zásady. Nikdy som nebral drogy, nenájdeš ma cez rok piť za pultom, lebo si svoj dream job, svoj sen extrémne vážim. Ľudia majú radi relax a more a my sme len tieto dve potreby spojili dohromady. Pozvali sme trénerov, cvičiteľku jógy a v krásnom prostredí Chorvátska budeme každý večer hrať príjemnú chill hudbu. Dnes je veľmi na mieste aj starať sa o svoju myseľ a telo, lebo táto doba je extrémne rýchla. Takže hudba sa dá naozaj takto vkusne skombinovať so všetkým, čo som spomenul vyše. Proste Sunset Boulevard je oddych tela aj mysle v kombinácii s príjemnou hudbou 🙂

Často hráváš právě s Markem Mazagem. Jak a kde jste k sobě vy dva přišli?

Marko bol dlhé roky môj fanúšik. Je o mne známe, že veľa ľudí si nepripustím k sebe, hoci mám ľudí rád, ale real kamošov si vyberám veľmi dlho, lebo im potrebujem 100 % dôverovať.
Marko chodil na moje žúrky ako fan, potom mi robil support na akciách a neskôr som videl, že je to veľmi bystrý chalanisko s rovnakými hodnotami ako mám ja. Boli sme spolu aj na pár výletoch a stali sa z nás fakt blízki kamoši. Hudobne cíti presne rovnako ako ja a preto aj veľa hrávame spolu. Rozoberáme hudbu do detailu, ale nielen to. Je to lifestyle, móda, trendy a všetko, čo súvisí s hudbou pre mladú generáciu. Teraz vidím, akú silnú podporu na východe Slovenska má a fest ma to teší, je to super týpek a top DJ.

Na slovenské Európe 2 má již své pravidelné místo Tvoje tříhodinová Radio show, ve které servíruješ vybrané hudební menu společně s Milanem Lieskovským. Jak to celé vzniklo? Oslovil Tě s nabídkou na nahrávání tohoto pořadu on?

Ja som v biznise veľmi lojálny človek a dlhé roky som spolupracoval s najpočúvanejším Rádiom Expres, preto som nerobil ani interne žiadne aktivity pre iné rádia. Ležal som zrovna na pláži na Ibize a čítal správy, keď som natrafil na článok, kde sa písalo, že Rádio Expres kupuje dalšie dve rádia a jedno z nich bola práve Európa 2. Hneď som volal kamošovi do Expresu, že “mám pre vás fakt brutal radio show s totálne fresh konceptom“. To som volal Milanovi. Dohodli sme si meeting s programovým riaditeľom. Hneď po návratu z Ibizy sme sa s ním a jeho tímem stretli a oni nám povedali, že bola len otázka času, kedy by nás oni sami oslovili. Energia bola vzájomná a my sme im predstavili nový koncept. Vypustili sme mainstage hudbu a zamerali sme sa viac na komerčný house/techhouse a podobné štýly. Hneď prvá relácia odštartovala silnú éru a myslím, že guest mixom od Purple Disco Machine sme to všetko úplne zlomili. Začali sme vysielať o sobotnej 22:00 hod., po mesiaci nás posunuli na 20:00 hod., ale my sme mali ambície ísť ešte vyššie. A teraz, v roku 2022 je to tu a my vysielame každú sobotu od 18:00 hodiny našu trojhodinovú radio show plnú tej najviac fresh tanečnej muziky. Je to pre nás obrovská pocta. Každý týždeň hráme hudebné novinky a naši poslucháči to úplne milujú. Celé to bolo perfektne načasované a my sme s Milanom boli v tu spravnu chvilu na spravnom mieste.

Podle čeho připravuješ své sety? Myslím tím to, jestli budeš hrát spíše komerci nebo neznámé věci. Chápu, že se většina DJs snaží vždy přizpůsobit své sety typu dané akce. Jak ale vyhodnocuješ, jestli se tam ten či onen track bude hodit?

Cele je to feeling. Ja stále hovorím, že DJ hrá pre ľudí, ja som komerčný produkt. Pred aké publikum mňa postavíš, tak taky budem hrať. Pre mňa je DJ ako hudobník. Môžeš hrať jeden deň super ortodoxný jazzový festival a druhý deň na to s nejakou skvelou komerčnou kapelou. Ale nonstop chcem prinášať novú, neznámu hudbu a fresh sound. Toho sa chcem aj do budúcna držať.

Jsi několikanásobným držitelem slovenského DJského rekordu, kdy jsi v rámci akce s názvem EKG Solo odehrál nepřetržitý 12hodinový set. Dovedu si představit jak náročné to je, jednak co do přípravy setu samotného – tedy výběru tracků, tak ale také i co do fyzického výkonu. Taky vím, že dlouhý a kvalitní spánek je pro Tebe před každým hraním naprosto neodmyslitelný. Ale i přesto – jsi po takovém výkonu schopen ještě něčeho jiného než akorát ‘odpadnout‘ rovnou do postele? 😀

Najlepšie na tom je to, že by som ráno hral najradšej ešte ďalšie 3 hodiny 🙂 Ja tento koncept milujem. Bolo náročné ho presadiť, lebo ma všetci poznali ako EDM DJa, ktorý hrá big room a všade rozbíja festivaly. Chcel som ale jeden event, kde budem hrať len to, čo naozaj cítim a čo realne počúvam, čo žijem. Zo začiatku mi aj ľudia nadávali, ale teraz to každý plne akceptuje a jedine, čo mi treba je ovocie a voda, aby som vydržal. Takže reálne stojím a hrám pol dňa, čo je hardcore, ale je to naozaj top event.

Na konci května jsi ve slovenské Rafinery Gallery hrál 3,5hodinový warm up set před samotným Davidem z dua CamelPhat, který Tě pak ale vyzval dát si s ním B2B. Co Ti v první chvíli proletělo hlavou?

Nech to znie akokoľvek, ja už som mal v hlave vizuálne spracované, že sa to raz stane, takže som na to byl v mojej mysli pripravený. Počas posledných 2 rokov mi zmenil môj mindset český mentálny kouč Jan Mühlfeit. On hovorí, že ak si človek rôzne situácie vizualizuje, pak je na všetky pripravený. CamelPhat sú fakt moji naj a vedel som, že raz sa mi niečo podobné môže splniť, ale teda netušil som, že to bude takto rýchlo 😀 David z CamelPhat to nikdy neurobil a keď mi zrazu povedal “poď, ideme hrať spolu“, bol už som na to pripravený.

Nebyť prekvapený, ale byť pripravený, to je sila nášho mindsetu. Preto je dôležité, aby sme neustále pracovali s našimi myšlienkami a oddychovali. Ak si všetko spracuješ v hlave, ak vizualizuješ, dokážeš sa pripraviť na akýkoľvek moment, ktorý si prajes. Pak už je len otázka času, kedy to príde.

Máš neuvěřitelný dar působit na lidi pozitivně, předávat jim svoji nekonečnou energii, umíš si dav podmanit a ovládat ho. Jaký je to pocit, když máš partypeople tzv. ve své moci?

Vies čo, je mi to prirodzené a nerobím to z vypočítavosti. Skôr si myslím, že som dostal ten dar intuície, empatie a interaktivity. Ja naozaj viem a nejakým spôsobom cítim, čo ľudia chcú, čo sa im bude páčiť a ako budú ich reakcie, ak spravím pár správnych krokov. Neviem to bližšie opísať, ale takto to viem vysvetliť.

Velmi oceňuji Tvoji komunikaci s fanoušky, kdy poctivě odpovídáš na dotazy a reaguješ na jejich komentáře – a to jak potitivní, tak i ty negativní. Nejsi z toho všeho někdy už unavený, nemáš toho všeho někdy zkrátka dost? Jsou dny, kdy bys radši neslyšel a neviděl nikoho, jen abys měl chvíli klid?

Aj toto mi je veľmi prirodzené. Dnes som akurát volal s kamošom a som mu hovoril, že som konečne prekonal obdobie, kedy si ľudia mysleli, že EKG JE K***T. Bolo to obdobie, kedy som sám sebe dokazoval, že ja som ten naj a že mám stále tie naj eventy.  Potom som ale videl, že to ľudí akurát nasralo a veľa z nich odo mnňa odišlo. Lenže tým, aký som bol veľký frajer som sa snažil zakrývať len svôj strach. Ja som takýto nikdy nebol. Potom mi moja manželka zmenila pohľad na svet. Povedala mi, že som riadne odtrhnutý od reality a keď raz niečo skončí, tak to tak jednoducho bude, bodka. Takže som sa vrátil k sebe a začal som žiť tak, ako predtým. Rád kecám s ľudmi nielen osobne, ale aj online, lebo ma zaujímajú ich pohľady na svet, to, ako vnímajú život aj hudbu. Preto si s mojimi fans vytváram častokrát blízky vzťah. I na negatívne komentáre slušne odpíšem a opýtam sa, prečo má ten človek takýto názor. 90% prípadov su malé detaily a z debaty o týchto detailoch sa často dostaneme do úplne inej debaty. Proste s každým človekom to ide a preto mám so svými fanúšikmi tak lojálny vzťah.

Na scéně působíš již bezmála dvě desetiletí. Jakou změnu, ať už co se týče hudby a hudebních stylů samotných, hudebních akcí či jejich návštěvníků Ty osobně považuješ za nejzásadnější?

Je tu pár vecí. Tou prvou je Sunset Boulevard koncept. Je to pre mňa zmena mindsetu a smer, ktorým sa chcem uberať nasledujúce roky. Potom to bol odklon od EDM / big room soundu. Veľa ľudí riešilo, prečo som to spravil, keď to išlo dobre, avšak ja som to tak už necítil a chcel som hrať už niečo iné. Chcel som sa posunúť ďalej. Neskôr sa sa ukázalo, že som spravil fakt dobre. Variabilita a možnosti, ako teraz môžem niektoré soundy kombinovať mi totálne vyhovuje. Pre DJa je dôležité, aby mal akýsi svoj hudobný podpis a ja cítim, že ho naozaj mám. Proste ma spoznáš hneď, ako vojdeš na párty, či už hrám komerčnejšie alebo sunset sound.

Stále souhlasíš s výrokem Solomuna, že je svět elektronické hudby dost velký na to, aby se do něj vešli všichni bez toho, aniž by si vzájemně konkurovali?

Uplne. Má to hlbokú myšlienku a myslím, ze rozdelovať hudbu podľa toho, či je undergound alebo komercia je old school. V zahraničí to najväčšie mená absolútne nerobia. Techno matador Joseph Capriati doprevádza Martina Garrixa na tour. Naposledy bol Drake pozrieť Black Coffeho na Ibize… Proste hrajme hudbu tak, ako ju cítime a neriešme konečne žánre a šťýly.

Co Ty sám za sebe dle svých zkušeností vnímáš jako největší nedostatek co se naší hudební scény, potažmo organizování eventů týče? Kde jsou podle Tebe v této oblasti ty největší mezery?

Ja sa nepozerám na nedostatky, pozerám sa na to, čo sme tu vybudovali. A je toho naozaj dosť. Pozrite za posledné roky, aké festivaly tu vznikli. Kolko len DJov cestuje a hrá pre veľa ľudí. Ja fandím každému promotérovi, ktorý robí event s účelom priniest ľudiom niečo fresh a tie preto na jeho party chodia.

Co pro Tebe za dobu Tvé hudební kariéry bylo největším zklamáním?

Nemam nič také 🙂

Myslím, že když řeknu, že si žiješ svůj sen, tak nebudu daleko od pravdy. Jeden úspěch na poli DJském střídá druhý, máš obrovskou fanouškovskou základnu, do toho Tvá pohádková svatba, kdy sis za ženu vzal svoji krásnou přítelkyni Mirku. Jaká je další meta, které bys chtěl dosáhnout?

Chcel by som mať vela vlastnej produkcie, chcel by som robiť eventy pre ľudí a uplne mi stači žiť život, aký mám teraz. Viem, kde je moje miesto a kam patrim, čiže som spokojny. Ale mym najväčšim snom je žiť na Ibize 🙂

Máš nějaký ‘recept‘ na to, jak nezpychnout a zůstat nohama pevně na zemi?

Mať tých správnych ľudí okolo seba, ktorí ti povedia pravdu do očí. Je veľmi podstatne neuletiet si a vidiet realitu takú, aká skutočne je. A dôležite je na seba nikdy neprestať pracovat, aby človek nezastagnoval.

Jak vypadal Tvůj život před EKG? Jaké bylo Tvé zaměstnání a dokážeš si dnes představit se k tomu životu ‘předtím‘ vrátit?

Cely život som zasvetil hudbe a mal som len male brigady, aby som mohol kupovat CDs, vinyly a playere na akcie. V principe ale cely svôj dospely život žijem z hudby.  Teraz už robím aj nejake promotérske a PR veci, ale je to neustale previazane s hudbou, čo ma veľmi teši. Hudba je jednoducho cely môj život 😊

Děkuji za pokec a těším se v pátek „na zatancovanou“ 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *