Carsten Halm: Pořád zbožňuju underground

Na červnový díl progressive klubovky Shelter dorazí z německého Kolína nad Rýnem DJ a producent Carsten Halm, jehož produkce má bezesporu originální a rozpoznatelný sound. Čerstvě mu na začátku května vyšlo nádherné EP My Heart, které se těší velké podpoře světových jmen, i když je Carsten představitelem opravdu toho ryzího undergroundu.

A než v sobotu 18.6. odstartuje tahle undergroundová jízda, borci z Shelteru se Carstena zeptali na pár otázek.

Shelter: Carstene, jak by ses představil těm, kteří Tě ještě neznají?

Carsten Halm: Jsem jednoduchý člověk, který miluje život a snaží si ho co nejvíc užít na této krásné planetě.

Jaká byla Tvoje cesta k elektronické hudbě?

Do elektronické hudby jsem se zamiloval počátkem 90. let, do té doby jsem byl spíš na vlně Skateboard Punk. Po jednom z běžných večírků, kdy se nám s kámošema ještě nechtělo jít domů, jsme požádali taxikáře, aby nás zavezl někam, kde to ještě žije a tím jsme vykročili vstříc divoké elektronické scéně. Úplně jsem se zamiloval do té komunity lidí a řízného zvuku oné noci. Od té doby mé srdce patří elektronické hudbě.

Co bylo tím impulzem začít s vlastní produkcí?

Nejprve jsem miloval DJing. Teprve až po téměř 14 letech jsem se dostal do studia ke starému známému a začali jsme trochu jamovat. Tam to celé začalo. Myslím, že se psal rok 2015.

Pojďme se tedy ještě vrátit k té první lásce. Když jsi začal s DJingem, byl jsi součástí komunity, která pořádala malé akce v okolí Kolína nad Rýnem. Neměl jsi nutkání začít hrát rovnou v nějakých již dobře zavedených klubech a na festivalech, než se snažit celé to vybudovat sám? 

No, řekl bych, že jsem spíše undergroundový člověk a velké kluby nikdy nebyly mým cílem. Ale po hraní v klubu Bootshaus v Kolíne mě úplně dostala ta energie. Od té doby jsem si přál tyhle pocity zažívat častěji.

Carsten Halm | Freunde Legen Auf Rooftop | Cologne

Ty vaše akce se postupně staly dost populární. Jaké to je, když na takový večírek dorazí sám papa Sven?

Naše malé undergroundové party byly opravdu něčím výjimečné. Všichni jsme tam byli jako rodina. Se Svenem to bylo trochu vtipné. Chtěli jsme jít původně do klubu Warehouse v Kolíně na nedělní afterparty, kam běžně chodili DJs, kteří v noci hráli. Ale zjistili jsme, že Warehouse má zrovna zavřeno. Tak jsme se rozhodli odjet kousek dál na naše místečko, kde jsme seděli u krbu, kecali jsme a bylo to super!

Co Ti dalo pořádání těchto vašich večírků? Změnilo to nějak Tvůj pohled na elektronickou hudbu?

Pořádání parties mi pravděpodobně dalo možnost pocítit, jak lidi prožívají hudbu a co na ně funguje. Nejsem si vlastně jistý, jak odpovědět, ale tohle by to být mohlo.

Co Tě přesvědčilo vydávat na labelech a hrát v oficiálních klubech po tom, co jsi trochu vystoupil z undergroundu?

Vydávání pod labely můj vztah k undergroundu nijak moc nezměnilo. Pořád to zbožňuju a přemýšlím, že se k tomu zase vrátím.

Nedávno jsi vydal nádherné EP My Heart, které obsahuje i remix od známého Jerome Isma-Ae. Díky tomu se tracku dostalo hodně pozornosti i od velkých jmen. Jaký je to pocit dostat takovou podporu? A jak k tomu vlastně došlo, že ho zremixoval Jerome?

Ano, EP My Heart si vede skvěle i díky neobyčejnému remixu od Jeroma, který mě úplně dostal. Vlastně to byl nápad labelu Movement Records nechat Jeromeho zremixovat můj track a když jsem ten remix poprvé slyšel, tak jsem si řekl “Jo, to je přesně ono!”.

Carsten Halm – My Heart (Jerome Isma-Ae Remix)

Živíš se aktuálně hudbou? Případně máš takové ambice do budoucna?

Stále mám full-time job, kromě toho pořádám menší festival pro 1200 lidí a dělám hudbu. To mě stojí dost energie, takže často přemýšlím, kde získat více volného času. Mám dvě dcery a báječnou manželku, která miluje hudbu stejně jako já. Navíc máme dva starší psy, kteří tady s námi snad ještě nějaký ten rok budou. Rád bych s rodinou trávil více času, takže jsem poslední rok hodně přemýšlel nad svojí kariérou, ale zatím si nejsem jistý, jakým směrem se dál vydat.

Jakou akci sis dosud nejvíc užil z pohledu učinkujícího a proč?

Hmm, to je dobrá otázka. Myslím, že všechny akce jsou svým způsobem jedinečné a není fér je vyřadit. Ale možná opravdu výjimečné bylo moje hraní v klubu Bootshaus v Kolíně po Borisovi Brejchovi. Zvuk, světla, vše bylo úžasné a klub byl natřískaný lidma, kteří se bavili a tančili. ❤️

Co bys řekl, že je typické pro Tvoji hudbu? Máš například nějaké oblíbené techniky nebo prvky?

Hmm…jednoduše se do své produkce snažím dát své srdce a emoce.

Je na scéně někdo, s kým by sis chtěl třeba zahrát?

Moc rád bych si zahrál DJ set se Solomunem. To by pro mě znamenalo opravdu hodně, protože jeho hudbu prostě cítím. Jeho set z boiler roomu je nejspíš nejlepší set, jaký jsem kdy slyšel. Takže tohle by byl sen! 🙏

Těšíme se, až Tě přivítáme v Brně. Jaký set od Tebe můžeme očekávat?

Myslím, že budu hrát hlavně hypnotickou hudbu, která se mě v poslední době dotkla a doufám, že vám tento zážitek zprostředkuju.

Máš nějaký vzkaz pro účastníky Shelteru?

Buďte sami sebou, buďte k sobě navzájem hodní a užijme si všichni tento speciální večer společně! ❤️

FB událost

V klubu Perpetuum opět zahraje i brněnský Lukysh, který si libuje v melodickém deephousu, sklízí momentálně velký úspěch s nedávno vydanými singly New Plan a Crossroads, které jsme si představili tady.

O support se postarají ostřílení borci TyPhone, Marcel de Valerio a samozřejmě rezident Depka, takže kvalitní večírek je zaručen.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *