Mycell: Připravuji live vystoupení z mé produkce

Petr Poláček alias Mycell se věnuje elektronické hudbě přes 20 let. Mnozí z vás ho znají jako člena uskupení Hory_Doly. Již řadu let se také věnuje hudební produkci. Jeho tracky jsou v techno vodách velmi oblíbené. Například jeho remix na track Duality od Mako Chikano zahrál na Awakenings sám Richie Hawtin.

V současné době Petra najdete jako učitele hudební produkce na Ableton Live v producentské škole Elmus, která zanedlouho oslaví rok své existence. Jak se k tomu dostal, co nového chystá a kde ho budeme moci vidět hrát, se dočtete v mém rozhovoru.

Kouzelná: Ahoj Petře, úvodem rozhovoru bych Ti chtěla veřejně pogratulovat k tomu, že jsi se stal tátou.
Mycell: Ahoj Magdi. Ano, je to tak, díky moc.

V čem Tě Tvá nová role (narážím na roli otcovskou) nejvíce překvapila?
Asi ve všem… je to opravdu náročné 🙂

Jak jsi se vlastně k Elmusu dostal?
K Elmusu jsem se dostal tak, že jsem potkal Petra Hudlíka (Hydrophonic) a dali jsme se do řeči ohledně produkce a Abletonu. Požádal mě, jestli bych mu nemohl pomoci. Petra to asi natolik nadchlo, že mě nedlouho poté kontaktoval s nápadem školy hudební produkce. No a asi půl roku na to se to začalo realizovat, až to došlo do podoby, ve které je to dnes. Velký dík Petrovi za důvěru a všem, co se na projektu podílí nebo podíleli.

Důvod, proč jsem Tě chtěla o rozhovor požádat, je ten, že škola Elmus, ve které nyní děláš lektora hudební produkce, bude mít za chvíli rok.
Ano, škola oslaví rok existence. Oslava bude probíhat 3.6. v prostorách školy na Kounicově 10 v Brně, a poté se přesune do klubu Exit. Budou probíhat diskuze, poslechneme si i první hotové práce studentů. Představíme si nové formy kurzů s novinkami nebo nově připravovaný kurz střihu videa a youtuberingu.

Jaké to vlastně bylo, když jsi poprvé stanul před studenty? Máš nějaké učitelské minimum? Nebo jsi přirozený talent co se vysvětlování týče?
Pokud myslíš úplně poprvé, tak to už je hodně dávno. Pamatuji si trochu trému, ale jinak celkem v pohodě. V minulosti jsem pracoval pro Institut moderní hudby (IMH) v Praze a dělal prezentace produktů od Native Instruments anebo Akai, jinak to byly většinou individuální lekce. Myslím si, že je to většinou o tom, jak ten student sám chce a čeho chce dosáhnout. Dnes to bude již 22 let, co se elektronické hudbě věnuji, ale jestli mám talent, to musí posoudit někdo jiný.

Jak často míváš kurzy?
Jednou až dvakrát do měsíce, individuální i dvakrát do týdne.

Jaký kurz učíš nejraději?
Mám na starosti kurzy Ableton Live a to jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé, Ableton live start a Ableton live advanced. Nejraději mám ale kurzy individuální, kde se věnuji studentům jeden na jednoho.

A jak se připravuješ na hodiny?
Vždy podle kurzu, který bude probíhat a podle osnov, které mám k danému kurzu připraveny. Individuální kurzy řeším až na místě podle potřeb studentů.

Pojďme si teď popovídat o Tvé vlastní produkci. Máš nějaký svůj vysněný „highlight“?
Momentálně připravuji čistě live vystoupení z mé produkce.

Není to tak dávno, co jsi vydal track Snapper v kolaboraci s Boho. Co nám o tom povíš?
Jsou to už asi 2-3 roky. EP vyšlo na labelu Night Light recordings společně s druhým trackem Fuze, label vlastní Sinisa Tamamovic, track poté vyšel i na několika kompilacích. Snapper hrál na svých vystoupení a tours např. POPOF.

Boho & Mycell Fuze EP

Ups tak to se moc omlouvám, takže opravuji moji otázku, jaké tvé tracky jsou tvé poslední?
Mezi poslední aktuální vydané počiny patří dva tracky, Collapse a Driftwood, ve spolupráci s německým producentem Peterem Groskreutzem. Track Collapse byl mnohokrát supportován Richie Hawtinem na jeho tours.

Mycell and Peter Groskreutz – Collapse
Mycell and Peter Groskreutz – Driftwood (Original Mix) [Jannowitz Records]

Richie Hawtin:

https://www.instagram.com/p/B4J-0Q1Jzkz/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

https://www.instagram.com/p/B1bVNZAIZOR/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Unreleased track Restricted, Richie Hawtin, Printworks, London 2022

https://fb.watch/d4ik_IMFXO/

Baví Tě víc sólová tvorba nebo spíše kolaborace na jednotlivých projektech?
Dá se říci oboje. Vždy záleží na tom, jak se to sejde a co mě v tu chvíli baví více. Samozřejmě v poslední době i na čase, kterého moc není.

Kteří producenti jsou aktuálně pro Tebe ti, na jejichž vlastní tvorbu nedáš dopustit?
Patří mezi ně Peter Groskreutz, Carbon, Maksim Dark, Eme Kulhnek, se všemi už jsem vydal kolaborace i remixy, které byly supportovány po celém světě.

https://www.beatport.com/artist/mycell/741701

Co se Tvých live vystoupení týká, sama za sebe můžu říci, že je to vždy pastva pro oči i pro uši. Myslíš, že je na to u nás – nejen v Brně, ale potažmo i v celé republice, publikum, které to dokáže patřičně ocenit?
Díky. Myslím si, že publikum o mě všeobecně ví a dokáže ocenit, když někde hraji (což je výjimka, protože to hraní prakticky nemám). Není to o Brně a ani Česku. Je to o pořadatelích (promotérech) a těch, co sestavují line-upy. Bohužel se tu nic ani po covidu nezměnilo, pořád a neustále to stejné dokola. Více se k tomu nebudu vyjadřovat, možná byste mohli udělat anketu, co si o tom “partypeople” nebo návštěvníci parties myslí. Já nevím, co už víc bych měl dělat, krom hudby a tracků, pokud se pohybujeme na hudební scéně.

A co Tvůj starý projekt Hory Doly, neuvažovali jste třeba o nějakém společném vystoupení či spolupráci?
Nemám s tím problém, ale zatím ne. Není to tak zcela na mém rozhodnutí, musel by to někdo chtít a zabookovat, no a nepochybně i sami kluci.

A na závěr, budeme Tě moci v létě zastihnout někde na nějakém festivalu?
Bylo toho spoustu v jednání, ale nic z toho bohužel nevyšlo. S některými festivaly řeším booking roky a přichází stále stejná odpověď, anebo nepřijde odpověď žádná. Takže Tě bohužel zklamu, na žádném festivalu hrát nebudu. Rád bych někde vystoupil, pracuji na něčem novém a rád bych to dostal mezi lidi. Zmíním pouze vystoupení na Climaxu v Roxy a to 28.5. Díky Chrisi Sadlerovi za pozvání.

https://www.facebook.com/mycellmusic/

https://www.instagram.com/mycell.music

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *