Rozhovor k novému brněnskému klubu Enter

Víkend 18. a 19. února se ponese ve znamení velké opening párty nového brněnského klubu Enter. Při této příležitosti jsem vyzpovídala ty, co to mají na svědomí, djské duo Thin & Thick, tedy Patrika „Duncana Greye“ a Ondřeje „Andyho Smittha“ .

První obligátní otázka je nasnadě – na co se o tomto víkendu mohou návštěvníci klubu těšit?

Patrik: Návštěvníci se mohou těšit na počátek nové éry, kterou tímto víkendem, doufáme, že úspěšně, v Enteru započneme. Dramaturgicky je víkend sestaven vesměs z rezidentních DJs v rámci techna/house a d’n’b.

Ondra: Jinými slovy se můžete těšit na dvoudenní večírek, na který jen tak nezapomenete. Bude to totiž opravdu velký 🙂

Co se chystaného programu týče zveřejnili jste již pár více než velmi zajímavých headlinerů, vedle Moniky Kruse a Wilkinsona sem také plánujete přesunutí vystoupení dua Tinlicker. Odtajníte i nějaká další jména? 

P: Zahraničních jmen bude toto jaro samozřejmě více, ale našlapujeme opatrně, jarní sezóna obecně bude spíše taková testovací, takže dejme tomu, že zařazujeme teprve první rychlostní stupeň 🙂

Nemůžu se nezeptat na Kollektiv Turmstrasse a Einmusika, jména, která musela být díky covidu odložena a v něž nejen já pevně doufám. Jsou již nějaké vyhlídky na náhradní termíny?

P: Obě jména mají již svůj náhradní termín, Kollektiv Turmstrasse pak dokonce vystoupí v Enteru místo původně plánovaného Špilasu, z čehož máme velkou radost – pro klub jsou taková jména skvělou referencí pro další bookingy.

O: A navíc se nám podařilo domluvit jejich LIVE vystoupení místo původně plánovaného DJ setu. Einmusik se pak ukáže již 18.3. v Exitu v rámci nové rezidentní noci TH!S MOMENT, kterou bude mít na starosti náš kamarád a především vynikající producent Dominik Gehringer.

Rekonstrukcí a přestavbou z původního Faválu jste strávili spoustu času. V jakém stavu jste klub převzali a jaká největší změna se zde udála?

P: No… toho času zase právě tolik nebylo, vzhledem k tomu, že jsme klub převzali v půlce října a dali jsme si šibeniční termín otevíračky v půli února. Co si budeme povídat, zub času se na prostoru podepsal a my v době převzetí klubu věděli pouze to, že chceme zbořit zeď mezi předsálím a hlavním sálem, aby byl prostor vzdušnější – to se udělalo snad hned druhý den. Pak teprve přišel na řadu designér Martin Tocháček.

O: Tímto bychom zároveň chtěli poděkovat klukům za to, jak klub bezmála 15 let vedli a hnali naši scénu kupředu. Za to jim patří velký DÍK! Klub potřeboval novou krev a já doufám, že se nám podaří docílit toho, že lidé budou na toto místo chodit rádi a často. Rekonstrukci jsme vzali de facto od píky, klub jsme víc otevřeli a zaměřili se na designové prvky, které si vzal na starosti již zmíněný kouzelník Martin Tocháček. Věříme, že se bude líbit 🙂

Jak bude klub vybaven po technické stránce – tedy zvuk, světla a DJský pult?

P: Myslím, že velmi dobře, na Brno možná až nadstandardně. Jak jsme již avizovali, zvuk budeme mít od renomované značky NEXO, což je ideální kompromis aparatury jak pro koncerty, tak i pro elektronickou hudbu. Klub bude disponovat na pódiu velkou LED stěnou a po vzoru zahraničních parties se mohou návštěvníci těšit i na stropní LED instalaci v podobě 7 pruhů. Vypisovat souhrn veškeré techniky by bylo na dlouho, každopádně jako celek by to mělo fungovat velmi dobře.

Co přesně máte do budoucna s Enterem v plánu, jaký bude jeho koncept? Kam chce směřovat?

P: Z Enteru chceme vybudovat moderní klub s širokým dramaturgickým záběrem, kam budou jezdit návštěvníci jak z celého Česka, tak i z okolních států.

O: A kde budou díky tomuto multižánrovému charakteru také vystupovat ti nejlepší umělci z celého světa. 

Co se týče běžného provozu – bude klub otevřen, stejně jako Exit, každý pátek a sobotu, tedy krom větších, plánovaných akcí i na ty menší, rezidentní?

P: Určitě každý víkend, krom léta, kdy plánujeme omezený provoz skrze naše venkovní akce/koncerty. Od podzimu počítáme i s koncerty a studentskými parties přes týden. Velkou výhodou je, že je klub variabilní a jsme připraveni i na menší produkce do 200 osob – prostor  jednoduše přepažíme a hrát se bude na „malé scéně“ (druhém pódiu).

O: Já za sebe musím říct, že jsem rád jak rychle se nám plní kalendář zajímavými jmény, každopádně slíbit můžu, že od podzimu do toho šlápneme naplno. Cílem jsou momentálně 4 produkce různého charakteru do týdne. Menší rezidentní akce, ale naopak i ty se zahraničními jmény budou i v Exitu. Určitě to není tak, že bychom náš milovanej Exit odsunuli na druhou kolej, to v žádném případě. Ten klub nás naučil vše co umíme 🙂

Málokdo z nás nezažil legendární Favál, jehož historie se začala psát již v 90. letech minulého století. V čem má podle vás tento prostor výhody a v čem nevýhody?

P: To souhlasím, ten prostor je v Brně legendární a napříč generacemi ho zná snad každý – toto vidím jako obrovskou výhodu a zároveň je to pro nás výzva. Výhodou je rovněž i jeho kapacita a dispoziční řešení prostoru, dále parkování přímo před klubem, přilehlé hotely a restaurace, skvělé napojení na dálnici a tak dále. Někdo možná vidí jako nevýhodu to, že klub není přímo v centru, ale dlouhodobě tvrdíme, a několikrát jsme se o tom mohli také přesvědčit, že za dobrým programem si každý cestu najde.

O: Kapacita Enteru je jeho nespornou výhodou, protože nám umožňuje zvát celosvětově známá jména, která bychom si mohli v Exitu z finančních důvodů jen stěží dovolit. Nevýhody zatím nevím a doufám, že se je nikdy nedozvím 😀

Spousta lidí si klade otázku, jaký vliv bude mít provozování klubu Enter na váš současný domovský klub Exit. Co s Exitem nadále zamýšlíte?

P: EXIT je naše základna a vždy jí doufám bude. Dramaturgicky se kluby absolutně nebudou kopat, vzhledem k tomu, že v Enteru budou i koncerty. Nebojte, víme co děláme 🙂

O: Už jsem to naznačil výše, tuhle otázku jsem dostal již několikrát a dokáže mě naštvat. Program obou klubů bude udělán tak, aby se to žánrově nekopalo. Nejsme hloupí kluci a nebudeme si kakat do vlastního hnízda. Pojedeme bomby pořád! V obou klubech 🙂

V této poněkud velmi nejisté době se otevření baru, potažmo klubu rovná skoro hazardu. Navíc, vezmu-li v úvahu nemalé investice do Enteru vložené. Nemáte strach, že se vám tyto investice nevrátí?

P: Možná se to zdá šílený, ale podle mého názoru je na otevření nového klubu právě teď ta nejlepší doba. Každá krize nebo pandemie jednou pomine a já doufám, že tady z toho 2letého corona-období vylezeme se vztyčenou hlavou… a dalším klubem. A jinak – obavu samozřejmě máme, ale je to dobře, protože nás to žene kupředu.

O: Kdybychom tomu nevěřili, nemohli bychom to dělat. Důležitý je zůstat nohama pevně na zemi, vše si 3x spočítat, …někdy raději i 5x 😀 a pak se rozhodnout, jestli to toho jít nebo ne.

Co v současnosti vnímáte v souvislosti s provozováním klubu jako nejtěžší? S čím se nejvíce potýkáte? Je vůbec ještě něco, co vás dokáže překvapit?

O: Já myslím, že za ty roky jsme už celkem ostřílení, ale i dnes nás samozřejmě zaskočí něco, na co zíráme s otevřenou pusou a říkáme si, jestli je toto ještě vůbec možný? 😀

P: Vždycky dokáže něco překvapit. I když už si myslíme že ne, tak něco přijde. Nejtěžší je asi práce s lidmi.

Jako asi u všeho i zde platí, že co člověk, to originál – myšleno i v tom negativním slova smyslu. Jaký nejbizarnější požadavek DJe, popřípadě DJů, jste museli řešit?

O: Zatím bylo všechno v rámci mezí, snad jen Nora En Pure chtěla různý druhy gumových medvídků, který jsme potom stejně snědli my 😀

Vyzná se dle vašeho názoru český posluchač co se týče taneční hudby? Dokáže rozeznat kvalitu nebo to vnímáte spíše tak, že mají lidé tendence podléhat mainstreamu?

O: Za ty roky, co se pohybuju na taneční scéně, si troufám říct, že se čeští posluchači už poměrně dobře vyznají, ale samozřejmě se najdou i tací, kterým je to jedno a jsou rádi, že to rumpluje.

P: Nedávno jsem si počítal, kolik mám uložených cílových skupin lidí pro nastavování reklam na FB a jejich asi 50 – to je možná i trošku odpověď na Tvoji otázku. Je strašně moc druhů posluchačů a skupin lidí, hudebně vzdělaných i nevzdělaných. Obecně vzato si ale myslím, že Česko, tak jako určitě i jiné země, je dost specifický a promotéři to tady nemají úplně jednoduchý.

Jak byste zhodnotili aktuální klubovou scénu v Brně? Je zde dostatek hudebních klubů nebo je jich naopak moc?

P: Když srovnám brněnskou scénu před 10 lety a dnes, myslím, že je o dost na vyšší úrovni a to nemyslím jen díky akcím, které pořádáme my. Říká se, že konkurence je zdravá, což nepopírám, ale dlouhodobě tvrdím, že klubů je v Brně zbytečně moc, zejména těch menších, které žijí v klinické smrti.

O: Snažíme se o to, aby byla v Brně klubová scéna na co nejvyšší úrovni a doufám, že se nám to daří. Co se týče klubů zaměřených na elektronickou hudbu, je jich poměrně hodně, proto se snažíme dělat ten nejlepší program, jaký umíme, aby si party people našli cestu k nám. 🙂

Jaké vztahy mezi provozovateli a majiteli místních klubů panují? Je to o respektu a vstřícnosti, vzájemné pomoci? Snažíte se vy sami sledovat programy konkurenčních klubů, tak, aby se ve stejný den nepotkaly akce mířené na stejnou cílovou skupinu?

P: Jsou určití provozovatelé, se kterými vycházíme velmi dobře, ale že bychom byli se všemi v kontaktu se říct nedá. Program se snažíme plánovat s předstihem, aby nedocházelo ke kolizím, přece jen je to v zájmu nás všech.

O: Určitě se koukáme kolem sebe, kdyby ne, bylo by to špatně. Někdy je ale těžký najít shodu a když máte vytipovaného interpreta, který vám dá termín kdy by mohl vystoupit, tak se musíte rozhodnout, jestli to risknout. 

Vy sami již dlouhá léta působíte nejen jako promotéři, ale i jako DJové. Co je pro vás osobně na této práci nejobtížnější? Kde vy sami vidíte rezervy a v čem by se naopak od vás mohli jiní DJové učit?

O: Důležité je určitě zůstat nohama na zemi a nelítat ve vzdušných zámcích. Spousta mladých začínajících DJs si myslí, že po 2 měsících hraní už budou vystupovat v hlavních časech a bůh ví co ještě. Důležitá je POKORA a pomalými krůčky stoupat nahoru. Rezervy určitě cítím v produkci, ale máme toho na starosti tolik, že bychom se asi zbláznili a naše ženský by nás doma ukamenovaly 😀

P: Jak už uvedl Ondra, rezervy máme určitě v produkci. Nejobtížnější je asi cestování a skloubit kolikrát akci v klubu/externí akce a hraní.

Který okamžik považujete ve své DJské kariéře za zlomový?

P: První vystoupení Thin & Thick na Priglu v roce 2014 po Sebastianu Legerovi.

O: Pro mě to byl asi přechod z komerční muziky na tu elektronickou, kdy jsem začal hrávat v brněnském clubu Tabarin.

Chystáte v rámci vašich hudebních aktivit ještě nějaké speciální akce či projekty? Nebo se teď budete soustředit výhradně na Enter a Exit?

P: Samozřejmě, venkovní akce v rámci EXIT Events pečlivě plánujeme celý rok a už se těšíme, až vše začneme postupně odtajňovat. Krom Špilberků a Křižíkových fontán přibydou letos i nějaké nové lokace. Které ale zatím neprozradím…. 🙂

O: Jak už zmínil Patrik, v létě nás budete moci často vidět a slyšet na hradě Špilberk a zavítáme i do jiných koutů republiky. Budeme se také pomaličku chystat na podzimní sezonu v obou klubech, která už bude doufám bez omezení.

Poslední otázka – klub Exit jste otevřeli v roce 2015. Dnes, po téměř 7 letech otevíráte klub Enter. Kde se vy sami vidíte za dalších 7 let? Jaký je váš sen?

P: Před 7 lety jsem ještě prohlašoval, že nikdy nechci provozovat klub. Teď po 7 letech otevíráme náš druhý klub, takže si opravdu netroufám tvrdit, co bude za sedm let… 🙂

O: Můj sen je žít spokojený život, mít zdravou rodinu a to ostatní přijde už tak nějak samo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *